Voorstellingen: 7-9 oktober 2022 telkens op VRIJ-ZAT om 20u30 en ZON om 15u00
Locatie: Zuiderpershuis - Waalse Kaai 14 - 2000 Antwerpen
Stijl: hedendaagse dans met live muziek
Idee en concept: Elles Grzybek
Choreografie en dans: Elles Grzybek, Lunella Cherchi, Samuela Papotto en Michael Lazic
Compositie muziek: Sarah Thery en Cedric van Caille en Grzybek/Lazic
Live uitvoering: Cedric Van Caille (gitaar, bas en zang,…), Sarah Thery (zang)
Licht design en uitvoering: Bart Van Dessel
Advies scenes: Karel Hermans

tickets

Concept

Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderon (6 juli 1907 – 13 juli 1954) was een Mexicaans surrealistische kunstschilderes wiens leven een erg dramatisch verloop kende. Fysiek getekend door kinderverlamming op haar 6 jaar, die zorgde voor een blijvende handicap,  en een zwaar accident op haar 18de ontwikkelde zij een opvallende ‘levenshouding’ als antwoord op zware beperkingen die haar lichaam haar oplegde.

Opvallende, bijzondere getuigen hiervan zijn de 143 schilderijen die ze ons heeft nagelaten. Het uitbundige, felle kleurgebruik staat in fel contrast met het vervreemdende karakter dat het werk van Frida Kahlo uitstraalt. Net als in haar echte leven waar het fysieke lijden en de pijn in sterk contrast staat met haar zeer extraverte, haast theatrale  uitspattingen. We laten haar leven  door  twee hedendaagse danseressen interpreteren , en daarnaast ook muzikaal, door  twee zangeressen. Twee personages tegengesteld aan elkaar.  De teruggetrokken donker pijnlijke kant geflankeerd door vrolijke kleuren. De pijn en eenzaamheid overmeesterend door de hoge poëtische beweeglijkheid van haar penselen.

Frida Kahlo beëindigde vermoedelijk haar leven en liet een afscheidsbriefje achter: “Ik hoop dat het einde vrolijk is en hoop nooit meer terug te keren”.

haar kleuren