Scream of the Butterfly


NL

EN

FR

DE

‘Danstheatermakers Michael Lazic (CV) and Elles Grzybek (CV) zijn de artistieke leiders van danstheatergezelschap  cieMESS.
Sinds 2008 creerden ze verschillende avondvullende producties zoals :: a Body in Translation, Staging Reality met beeldende kunstenaar t Hans Op de Beeck, Black Swan, Soletude i.s.m. with Jef Neve, klik hier voor de knack recensie Soletude,  Bach&.Brel, Pi, Dying Swan, Hallelujah, The 2 Fridas en nu Scream of the Butterfly.

 

Thema: huiselijk geweld
Stijl: fysiek hedendaagse danstheater
Duur: 60min - solo
Concept, regie en choreografie: Elles Grzybek & Michael Lazic
Performer: Elles Grzybek
Muziek: Jami Sieber - Mandlovu Mind | Hiroko Komiya (vocals)  Max Giesinger – Wenn sie tanzt
Soundscape & video design & licht: & scenografie Michael Lazic
Advies licht & scenes: Frank Lombaers
Licht: Technische fiche

 

 

Voorwoord door  Dirk De Wachter
(well-known Belgian psychiatrist, instructor at KU Leuven, honorary doctor and author of several books and papers).

 

>>klik hier voor de video met Dirk De Wachter<<<

 

Relationeel geweld treft heel veel mensen in de maatschappij. Het komt voor in alle sociaaleconomische klassen en binnen alle culturen en is wereldwijd een van de voornaamste doodsoorzaken voor personen in de leeftijdscategorie van 15 tot 44 jaar.

Wereldwijd is 30% van de vrouwen ooit slachtoffer geweest van fysiek of seksueel geweld door de partner. In Europa werd 22% van alle vrouwen slachtoffer van fysiek en/of seksueel geweld door een (ex-)partner In België krijgt 1 op de 7 gezinnen te maken met relationeel geweld (IGVM).

Per dag doen ongeveer 100 mensen aangifte bij de politie en zijn er iets meer dan 20 aangiftes van kindermishandeling.
Genoeg voedingsbodem voor choreografen Michael Lazic en Elles Grzybek van danstheater gezelschap cieMESS om rond dit toch wel belangrijk thema, dat me zeer nauw aan het hart ligt, Scream of the Butterfly te creëren.

In samenwerkring met vzwZijn worden er een aantal getuigenissen van geweld in de voorstelling verwerkt.
De vlinder, symbool voor hoop en verlossing, transformeert van een wereld waarin vaak wordt weggekeken naar een wereld waarin we terugvechten.

Met deze intimistische dans solo wil choreografe Elles Grzybek in een minimalistische setting ruimte geven aan de stemmen en emoties van getroffen vrouwen.

Met zijn soundscape composities verwerkt Michael Lazic deze ervaringen van bevroren tot gebroken zinnen, van fluisteren tot een woordloze schreeuw.

 

Klik hier voor de getuigenissen en associatieve woorden die we in de voorstelling hebben verwerkt.

 

 

bekijk de video's hieronder

 

Korte trailer - 1min20

 

Volledige versie - 60min